Együtt a család 7 hete karanténban, a hetes szám misztériuma

Együtt a család 7 hete karanténban, a hetes szám misztériuma

Hétfejű sárkány, hetedhét ország, hét napból áll a hét, a hetedik év a kritikus kapcsolatokban, hét szűk esztendő, és sorolhatnánk a hét mágikus jelentését.

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek eszébe jut valami a hétről, akár gyermekként a mesék világából, akár felnőttként, minimum onnan, hogy hétfő van! Nekem valamiért ez a hetedik hét ebben a megváltozott létben más volt, mint az előzőek. Minden rendszerben van egy ciklikusság, még ebben a karantén időszakban is mások a hétvégék, mint a hétköznapok. Valahogy tartjuk magunkat ehhez a megszokott körforgáshoz. Hétvégén kevesebb kötelesség, kisebb elvárások, lazaság.

Vagyis látszólag lazaság

Valójában egy nőnek, egy anyának mit jelent a hétvége? A hétvége egy más működés, másfajta ritmussal, de a kötelességek ettől még ott bujkálnak. Mit szeretnénk általában hétvégén?

Pihenni, lazítani, a szeretteink arcán mosolyt látni, különlegesebb dolgokat csinálni, mint hétköznap, finomat enni, pihenni, együtt lenni a párunkkal.

Mi kell egy jó hétvégéhez, hogy megvalósuljon az elképzelésünk?

Jó szervezés, jó forgatókönyv, spontaneitás és elengedés, és néha a szép idő sem árt, meg persze az, hogy szabadon dönthessünk a programokról, a tevékenységekről. Ez a jelenlegi korlátozások között persze nem megoldható maradéktalanul.

Azt tapasztalom a környezetemben és magamon is, hogy mi nők, anyák, szeretnénk azt hinni, hogy létezik az ideális hétvége karanténon kívül és belül is, és ezért persze megtesszük, ami tőlünk telik.

Ez viszont igenis többletmunkával jár, tehát látszólag létezik a lazaság. Gondolkozunk, szervezünk, felkelünk, megvesszük, megfőzzük, elmondjuk, odatesszük, részt veszünk, bevállaljuk, nevetünk, lustálkodunk, sportolunk is, ha összejön.

Egy ponton azonban segít, hogy felvállaljuk magunk előtt is: nem történhet meg minden két nap alatt, se a karantén 7. hetén, se egy átlagos hétvégen. Ha ezt elfogadtuk, akkor az már egy egyenes út a nem is ideális, de átlagosan jól szervezett hétvégéig, amibe még a spontaneitást is beengedjük, és hagyjuk felborulni a tervet, ha az élet úgy hozza. Egy átlagos hétvége, néha a legtöbb, amit adhatunk a családunknak és magunknak is! Ebben a zárt és egymásra utalt helyzetben érdemes visszapörgetnünk azokat a pillanatokat, ami a legtöbbet adta számunkra. Ami kimaradt, az pedig valószínűleg teret kap, ha eljön az ideje és valóban fontos.

A nyolcadik hét együtt vajon mit tartogat majd?