Home office vagy iroda?

Home office vagy iroda? Milyen érzés volt, amikor szembesültél vele, hogy holnaptól a munkahelyed a saját otthonod lesz?

Ha már eddig is így volt, nyilván nem volt túl megrázó élmény, viszont maga a helyzet, ami előidézte biztosan benned is keltett szorongást, kétségeket. Ha még csak részben, vagy egyáltalán nem gyakoroltad, akkor számtalan kérdés keringhetett benned. Hogy fogod megoldani technikailag, vagy, hogy megy ez majd a családi életritmus mellett. Ha nőként kell működtetned, akkor mikor, hogy tudod azt a minőséget produkálni, amit megszoktál magadtól, és szimultán a család mentális túlélését is biztosítani.

Már jó pár hét eltelt ebben a létformában, és biztosan számodra is rengeteg élményt, felismerést, tanulságot tartogatott. Érdemes elgondolkodnod, mi változtatott rajtad a legtöbbet. Volt-e olyan felismerésed, amiről azt gondolod, nem lett volna, ha nincs ez az élethelyzet?

Hogy vagy azzal a kérdéssel, hogy visszatérnél a megszokott ritmushoz, vagy elnyújtanád a mostani létet?

Ahogy sorra vettem az elmúlt hetek tapasztalatait, a szorongás és bizonytalanság érzés többször urrá lett rajtam, de olyan kompetenciákban fejlődtem, ami biztosan hasznos lesz ezek után. Néhány példa, amiből párat még a családtagjaim is megjegyeztek:

  • Főzés, élelmiszertartalékok beosztása – kipróbáltam olyan ételeket is, amitől korábban tartottam, vagy túl időigényesnek gondoltam, ezért neki se álltam.
  • Előre gondolkozás a bevásárlásban – eddig jellemzően ide-oda kapkodtam a bolt polcain, és egyik-napról a másikra terveztem.
  • Határozottság az otthoni munkamegosztásban – ebben még mindig van tere a fejlődésemnek, de sokkal többször delegálok apróbb feladatokat, mint korábban.
  • Nehéz számomra szigorú és következetes szülőnek lenni, viszont a sok párhuzamos teendő rákényszerített, hogy kéréseimet nagyobb hangsúllyal közvetítsem, és ne hagyjak teret a kifogásoknak.
  • Türelem – ebben azért jól működtem, de még többet is kíván ez a helyzet, mint korábban. Fontos a türelem gyakorlása magammal szemben is, van, hogy túl sokat tervezek, ebből lejjebb kellett adnom.

A listát még tudnám fokozni, és biztosan mindenkinek megvan a maga kis ajándékkosara. Lényeges, hogy amit ezalatt a néhány hét alatt tettél, és jól működött, jól érezted magad tőle – hasznos volt a környezetednek és magadnak -, az beépül, és bármikor előhúzhatod, mert már a Tiéd és te teremtetted meg, szóval légy rá büszke!